SME

Sú produktom modernej doby a škodia nám viac, než si myslíme. Napriek tomu sa ich nedokážeme vzdať

Chutné neznamená zdravé.

(Zdroj: Adobe Stock)

Prečo jeme to, čo by sme jesť nemali? Na túto otázku hľadá vo svojej knihe odpoveď anglický lekár Chris van Tulleken, ktorý pôsobí ako infektológ v londýnskej nemocnici špecializovanej na tropickú medicínu.

Vysoko spracované potraviny totiž v súčasnosti predstavujú väčšinu našej každodennej stravy, čo rozhodne nepomáha nášmu zdraviu. A tak sa na povrch prediera aj ďalšia otázka: Prečo s tým nemôžeme prestať?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mohlo by sa zdať, že táto kniha bude ďalšou praktickou príručkou o zdravom jedení či efektívnom chudnutí, no nie je to tak. Samotný autor totiž o knihe tvrdí, že nám nemá pomôcť schudnúť a dokonca ani priamo povedať, čo by sme mali jesť, pretože to je v konečnom dôsledku na nás samých.

SkryťVypnúť reklamu

Ide o to, že absolvent Oxfordskej univerzity je presvedčený, že si zaslúžime vedieť pravdivé informácie, aby sme boli pri výbere svojej stravy obozretní, a teda poznali možné riziká potravín, ktoré denne konzumujeme.

A konzumujeme ich preto, že je to tak pre nás jednoduchšie, rýchlejšie, lacnejšie ako konzumovať skutočné potraviny, ktoré takto ako náprotivok označuje Chris van Tulleken. A ešte z dôvodu, že sme vo väčšine prípadov vystavení agresívnemu marketingu, ktorý často klame.

Tento článok nájdete aj v septembrovom čísle mesačníka SME ženy, ktorý je v predaji do 30.9.

Aké sú to vysoko spracované potraviny?

Vo všeobecnosti by sa dalo povedať – slovami autora, že „ide o jedlo zabalené v plaste s minimálne jednou ingredienciou, ktorú by ste nenašli v domácej strave“.

SkryťVypnúť reklamu

Ako príklad môžeme uviesť zmrzlinu, ktorej ste sa aj toto leto možno najedli do sýtosti, nech už pochádzala odkiaľkoľvek a bola spracovaná akokoľvek.

„Tradičná zmrzlina má zložitú konzistenciu usporiadania kryštálov ľadu, vody (ktorá ostáva tekutá, lebo obsahuje rozpustený cukor), mliečnej bielkoviny a guľôčok mliečneho tuku, pričom všetky tieto zložky sú obalené bublinkami vzduchu. Ide o penu, ktorá zvyčajne obsahuje päťdesiat percent vzduchu a nie je veľmi tuhá, ani keď je studená, preto je ťažké si ju vyrobiť doma, lebo počas mrazenia ju musíte neustále šľahať.“

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAZTU na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 15 306
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 393
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 7 029
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 785
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 615
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 559
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 045
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vysnívaný domov bez zbytočných prešľapov.


Soňa Lehocká
herečka a moderátorka Katarína Brychtová

S herečkou a moderátorkou (aj) o výhodách zrelého veku.


Barbora V. Daxner
Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 10
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 40 053
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 30 680
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 21 364
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 803
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 19 312
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 11 075
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 464
  8. Ján Šeďo: Pomoc "bezradnému MUDr. Kotlárovi", apel na s. "precedu". 8 497
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťZatvoriť reklamu